Talpra állhat a magyar ingatlanpiac

A 2011 - A fellendülés éve címmel kedden megtartott sajtótájékoztatón a Colliers International budapesti irodájának képviseletében az egyes üzletágak vezetői számoltak be az elmúlt évben tapasztalható ingatlanpiaci trendekről és a 2011-es kilátásokról.
Elsőként Tim Hulzebos ügyvezető igazgató fejtette ki, hogy 2010 a változások éve volt a cég életében, az ő pozíciójával együtt 10 vezetőt váltottak le a régióban, arculatot és logót váltottak. Elmondta továbbá, hogy az idei a növekedés éve lehet, amelyben a szolgáltatások minőségének fejlesztése lehet az egyik kulcsfontosságú tényező. Kifejtette: Magyarországon gazdasági növekedést, a piacon pedig fellendülést várnak, elsősorban az \"A\" kategóriás ingatlanok esetében.

A kiskereskedelemben a régebbi bevásárlócentrumok fejlesztésére számítanak, a befektetési piac szereplői (vevők és eladók egyaránt) pedig valószínűleg elsősorban magyar kötődésűek lehetnek.

Ezután Balla Ákos vette át a szót, a cég értékbecslési, tanácsadási és piackutatási üzletágának igazgatója. Kifejtette, hogy az \"A\" kategóriás ingatlanok esetében úgy vélekednek, hogy a díj esetében a mélypontnál vagyunk, a hozamok stabilizálódni látszódnak, a kihasználtság pedig csúcsponton van, és ez utóbbi legfeljebb a \"B\" kategórában romolhat 2011-ben.

Azt minden előadó hangsúlyozta, hogy a finanszírozás hiánya nagy hatással van az egész piacra, elsősorban az új beruházások terén. Az új vásárlásokat nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel finanszírozzák a bankok.

A turizmussal kapcsolatban Balla Ákos elmondta, hogy 2010-ben kis számban emelkedett a vendégéjszakák száma, főleg a fővárosban, ahol 2009-hez képest 5 százalékos emelkedés volt tapasztalható, szemben például a balatoni régióval, ahol az alacsony belföldi kereslet miatt 6-7 százalékos csökkenés volt e tekintetben. Európa kulturális fővárosaként Pécs a várakozásoknak megfelelően (28 százalékos) növekedést produkált, míg a nemzetközi konferenciák száma 40 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A szobaárak 5-8 százalékos csökkkenését viszont épp a vendégéjszakák számának növekedése kompenzálta. Jól teljesítettek a 4-5 csillagos szállodák, amelyek európai viszonylatban olcsónak számítanak.

Hazánk EU-elnöksége átmenetileg pozitív hatással lesz, elsősorban a főváros forgalmára. 2011-ben előreláthatólag 6 új szálloda épül, közel 400 szoba kapcitással, ezáltal megállni látszik az e téren korábban tapasztalható túlzott növekedés. Elmondható az is, hogy vidéken szinte csak uniós támogatással fejlesztenek a szállásadók.

Saly Miklós, a Colliers iroda bérbeadási üzletág igazgatója elmondta, hogy 2010-ben az \"A\" osztályos irodák üresedési rátája 25,6 %-ra, a \"B\" osztályosoké pedig 23,4 %-ra kúszott fel, viszont az előző évinél jóval kevesebb irodát adtak át.

A Váci úti folyosón kevéssel 10 euró felett volt a négyzetméterár, de volt, ahol 10 euró alá is lement, és a terület kifejezetten kedvező üresedési rátája is mutatja, hogy a legnépszerűbb volt az irodapiacon. Meglepő módon beleerősített Budapest déli része, ahol nagy tranzakciók, sok újratárgyalás és bővülés is volt. Az agglomerációban e téren nem történt túl sok esemény.

2011-ben 20 százalék körüli üresedési ráta várható, és nagyjából 50 ezer négyzetméternyi irodaház átadás, amelyből 26 000 négyzeméterre nincs kötve előszerződés, a bérleti díjak pedig emelkedésnek indulhatnak.

A vezető összességében elmondta, hogy a kisebb bérlők is túl vannak a nehezén, és a sok nagyobb bérlő is újratárgyalhatja idén lejáról szerződését, valamint sok előbérleti tranzakció várható 2012-13-ra vonatkozóan. Több régebbi, kevésbé kihasznált irodát is kiadhatnak, és két nagyobb új projekt készül a Váci úti folyosón. 2011-ben várhatóan folytatódik a nagyobb bérlői aktivitás, megjelenhetnek újabb cégek, és az állami tulajdonúak közül is többen beléphetnek a piacra, tehát optimistán tekintenek 2011-re.

Csörgő Anita, a cég kiskereskedelmi üzletágának vezetője elmondta, 2010 a stabilizáció éve volt, és a bérleti feltételek egyre jobban igazodtak a gazdasági körülményekhez. A piac meglehetősen polarizált, kedvelt helyszínnek számít a Váci utca, a Mammut, a MOM Park, a Westend és az Arena, kevésbé népszerű viszont a vidék mellett az Andrássy út és a körút környéke.

Az igazgató kiemelte: tavaly megállt a kiskereskedelmi forgalom 5 éve tartó csökkenése, és az év második felét a pozitív hangulat jellemezte. Az előrejelzések szerint idén akár 3-5 százalékos fogyasztói növekedés várható, az új adószabályok pedig pozitív hatással lehetnek a piacra, és új koncepciójú kereskedelmi központok (Váci 1, CET, Europeum) nyitása, valamint a nagyobb bevásárlóköz bátrabb terjeszkedése várható. 2011-ben a vevő lesz a középpontban, és a szolgálatások újragondolására, a régebbi bevásárló centrumok újrapozicionálására lehet számítani. \"A kereskedők működésüket hatékonyabbá téve és alacsonyabb bérleti díj fizetésével működnek tovább szinte minden alpiacon. A feltételek sokkal inkább kedveznek a bérlőknek új bérleti szerződéseknél, főleg kulcsbérlők esetén: forgalomarányos bérleti díjakat párosítva alacsony alapbérleti díjjal, felmondási opciókkal, rövidebb fix bérleti időtartammal, belső kiépítési hozzájárulással\" - tette hozzá Csörgő Anita.

Az ipari ingatlanpiacról Beck Tamás beszélt. Kiemelte, hogy az elemzésnél főleg Budapestet és közvetlen környezetét, ezen belül pedig az \"A\" kategóriájú ingatlanokat vették figyelembe, mivel a többi rész nehezen mérhető. A területen 2008 a rekordok, 2009 a változások, 2010 pedig a stabilizálódás éve volt. Magas szintű volt az aktivitás a bérleti piacon, azonban a végül realizálódó tranzakciók száma alacsony volt.

A bérlői piac a vásárlási piaccal szemben aktív volt, főként a kkv szektor és a termelő vállalatok tettek ki magukért, a logisztikai cégek pedig alig mutattak érdeklődést ezen a téren. Hozzátette: hiányoznak a nagyobb tranzakciók, hiszen például 10 ezer négyzetméter feletti mindössze egy volt. Megjegyezte azt is, hogy a bérbeadható nagy terület is meglehetősen kevés van, 10 ezer négyzetméter feletti csak 8, 20 ezer négyzetméter fölötti csak 4 van. Az ügyletek felét (többnyire bővülés vagy hosszabbítás) közvetlenül kötötték meg, a vidéki és telekpiac pedig inaktívnak tekinthető.

Tavaly az 1,6 millió négyzetméteres teljes piac 5 új épülettel, 63 ezer négyzetméterrel bővült, az üresedési ráta 20 százalék körül stagnál. Új szerződéseket főként az autópálya melletti logisztikai központokban, 122 ezer négyzetméterre kötöttek, ami nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak.

2011-re alacsony fejlesztői aktivitást jósolnak, legfeljebb 50 ezer négyzetméternyit. A kereslet optimalizálása 2009-ben és 2010-ben megtörtént, jelenleg viszonylag aktív a piacon a termelési és a fogyasztási szektor. Az üresedési ráta vélhetően csökken, enyhén emelkedő bérleti díjak várhatóak, az előbérleti szerződés szerepe pedig a nagyobbak ingatlanok estében jelentősen megnőhet.

A befektetési piacot Hamish White jellemezte. A 2008-as erős visszaesés óta most először várható gyenge bővülés. Több tranzakció várható, hiszen komoly új érdeklődők kerülhetnek a piacra, akik azonban megfontoltan döntenek. A finanszírozás limitáltsága itt is gondot okoz, ezen a téren nem látnak nagy változásokat. A befektetők nem tartják problémásnak a magyar kockázati helyzetet, és már a tulajdonosok is felismerték, hogy változtak az értékek. Budapest viszont ebből a szempontból előnyben van, mivel a jó közlekedés, szép a város, alacsonyak az adók, és ezek mellett az értékek (amelyek 20 százalékkal csökkentek az elmúlt időszakban) még a környező országok fővárosainál is kedvezőbbek. Ráadásul itt magasabb megtérülésre lehet számítani, mint más piacokon. A vezető hozzátette, hazánkban erős a magánszektor, és az is tapasztalható, hogy egyre kevesebb cég hagyja el Magyarországot. Jónak számít a városi infrastruktúra, és az alacsonyabb adók, valamint a fenntartható bérleti díjak is mellettünk szólnak.

Végezetül Tim Hulzebos elmondta, hogy 2011 a kihívások éve lehet, amelyben talpra álló piacokra számítanak.
Forrás: Privátbankár.hu
hirdetés
webbusiness.hu

Hírek

Az új lakás vásárlás álmából könnyen rémálom is lehet! - Újabb történet került elő
Az új lakások piacán már évek óta problémát okoznak az elővásárlási szerződések körüli feszültségek - csúszó átadások, megemelt árak, szerződésbe foglaltaktól eltérő méret, vagy kialakítás. A feszültségek általában a vevő, az eladó és a kivitelező között húzódnak, a fő problémát pedig látszólag a tágan értelmezett vis maior kikötések okozzák a szerződésekben - világít rá a Telex tegnapi riportja, ahol a Forest Hill lakóparkfejlesztésen keresztül mutatják be, milyen problémák is üthetik fel rendre a fejüket az elővásárlási szerződések esetén. A jelenség mindazonáltal nem egyedi és olvasóink például már évekkel ezelőtt küldtek be hasonló tapasztalatokat. Bár régen ez nem jelentett túl nagy kockázatot, de manapság már közös (fejlesztő és vevő) rizikójává vált a kivitelezés előtt akár évekkel lefoglalt lakások végső ára. Meg kell szokni és tanulni mindenkinek az új világ kihívásait.
Hírarchívum »
Az új lakás vásárlás álmából könnyen rémálom is lehet! - Újabb történet került elő
Ahogy szigorodnak a jogszabályok, úgy válnak egyre népszerűbbé a környezetkímélő lakásfejlesztések, ami a lakásfejlesztő vállalkozások forgalmán is érződik. Ugyanakkor sokszor a vásárlás megfékezése teszi a legtöbbet környezetért, hiába sarkallnak fejlesztésre a kormányzati támogatások.
Hírarchívum »
Ezek a legdrágább és a legolcsóbb utcák a Balatonnál, itt a lista
Az egymillió forintot is meghaladják a Balaton legfelkapottabb utcáinak négyzetméterárai. A koronavírus járvány hozott jelentős fellendülést a térség ingatlanpiacán.
Hírarchívum »
Így írd ki a házszámot – az egész utca a csodájára fog járni
Minden ház alaptartozéka a házszám: teljesen mindegy, hogy milyen, de lennie kell. Illetve lennie kellene. Mostanában állandóan látom a kiszállítókat, futárokat az utcákon kóvályogni, mert egyszerűen nem találnak házakat. Hát segítsünk már nekik, ha egyszer rendeltünk valamit.
Hírarchívum »


Téglalakás Panellakás Új lakás Ház Telek Nyaraló
Budapest Bács-Kiskun megye Baranya megye Békés megye Borsod-Abaúj-Zemplén megye Csongrád megye Fejér megye Győr-Moson-Sopron megye Hajdú-Bihar megye Heves megye Jász-Nagykun-Szolnok megye Komárom-Esztergom megye Nógrád megye Pest megye Somogy megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tolna megye Vas megye Veszprém megye Zala megye